Badania alergenów w żywności oraz w procesie produkcyjnym
Producenci i przetwórcy żywności, dystrybutorzy produktów żywnościowych lub dodatków do żywności oraz podmioty odpowiedzialne za pakowanie produktu są zobligowani do zadeklarowania, że „wszelkie składniki lub substancje pomocnicze w przetwórstwie wymienione w załączniku II lub uzyskane z substancji lub produktów wymienionych w załączniku II, powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, użyte przy wytworzeniu lub przygotowywaniu żywności i nadal obecne w produkcie gotowym, nawet jeżeli ich forma uległa zmianie” (Rozporządzenie EC 1169/2011).
Umieszczanie rzetelnych informacji o składzie produktów spożywczych ma ogromne znaczenie z punktu widzenia osób cierpiących na alergie i nietolerancje pokarmowe, u których spożycie nawet znikomych ilości uczulającego składnika może spowodować́ bardzo poważne powikłania zdrowotne. Notuje się znaczny wzrost liczby alergików oraz liczby składników pokarmowych które mają właściwości uczulające.
Badania alergenów, które można wykonać w naszym laboratorium obejmuje takie obszary jak:
- surowce
- produkty gotowe
- czystość linii technologicznych
Głównym celem badań m.in. linii technologicznej, zbiorników, które wykorzystywane są do przewożenia żywności jest ocena potencjalnej możliwości przeniesienia śladowych ilości alergenów stosowanych w procesie technologicznym do procesu prowadzonego na tej samej linii już bez zastosowania surowca zawierającego alergen np. orzecha, mleka oraz skuteczności przygotowania linii, a także czystości umytego zbiornika.
Nasze laboratorium oferuje badanie oznaczanie i/lub zawartości następujących alergenów:
- Glutenu
- Jaj
- Kazeiny
- Sezamu
- Soi
- Migdała
- Mleka
- Laktozy
- Siarczynów
- Orzechów: włoskiego, laskowego, arachidowego
- Ryby
- Skorupiaki
- Gorczyca
- Histaminy
- Łubinu
Posiadamy w ofercie badania wykonywane metodą ELISA, umożliwiające wykrycie poszczególnych alergenów w surowcach, produktach gotowych oraz liniach technologicznych. Dodatkowo wykorzystujemy metodę testów paskowych, umożliwiających nam detekcję alergenów w dość szybkim czasie na miejscu u klienta lub w dostarczonej próbce.
Metodą testów paskowych jesteśmy wstanie wykryć następujące alergeny:
- Gluten
- Kazeina
- Ryby
- Skorupiaki
- Soja
- Jajo
- Gorczyca
- Mleko
- Migdał
- Orzech laskowy
W celu zapoznania się ze szczegółami oferty zachęcamy do kontaktu.