Diagnostyka dla rolnictwa - precyzyjne badania oraz analizy

Badania alergenów w żywności oraz w procesie produkcyjnym

Pracownia Biologii Molekularnej – Wykrywanie alergenów w żywności (ELISA)

Pracownia Biologii Molekularnej oferuje detekcję alergenów w żywności z wykorzystaniem metody immunoenzymatycznej ELISA oraz wykrywanie pozostałości alergenów w wodzie produkcyjnej oraz na liniach technologicznych i powierzchniach produkcyjnych za pomocą testów paskowych.

Alergeny są czynnikami białkowymi, które mogą powodować reakcję immunologiczną. Nawet śladowe ilości białek alergennych w żywności mogą wywoływać reakcję uczuleniową, a obecnie leki dostępne na rynku nie leczą alergii, jedynie łagodzą jej objawy. Najlepszym sposobem na walkę z alergią pokarmową jest unikanie produktów, które mogą stanowić zagrożenie, dlatego tak ważne jest, aby wiedzieć, jakie alergeny zawiera dany produkt.

Testy ELISA są jedynymi z najczęściej używanych metod odnośnie oznaczania alergenów w żywności oraz na powierzchniach roboczych w zakładach produkcyjnych. Podstawą ich działania jest wiązanie specyficznych przeciwciał z białkami alergenów, co pozwala na oznaczenie stężenia badanego alergenu. Cechują się szybkością wykonania i wysoką czułością oraz niskimi kosztami i względnie łatwym wykonaniem. Zaletą testów ELISA jest także możliwość uzyskania wyniku ilościowego.